Film, Taylorist üretim sisteminin işçileri makineleştirdiğini ve işçilerin birçok sosyal ve psikolojik soruna neden olduğunu belirtiyor. Nitekim, Taylorist üretim sistemi işçiyi makine olarak görmekte, hareket ve zaman etüdü ile işçiden en iyi verimin elde edileceğini öne sürmekteydi. Oysa Chaplin, işçinin makine olarak görülmesinin işçinin sosyal ve psikolojik sorunlara maruz kaldığını filmde göstermiştir. İşçileri sürekli gözetmenin işçide sürekli tedirginlik yarattığını anlatmaktadır. Yine o dönemi ele alırsak (1936) 1929 büyük ekonomik buhrandan sonra yaşanan işsizlik sorununu ve ABD hükümetinin her işçi eylemini komünizm propagandası sanmasını eleştirmektedir. Nitekim, filmde Chaplin sokakta yürürken kendini işçi eyleminde bulmuş, bir bayrak tuttuğundan dolayı (film renksizdi ama muhtemelen kızıl bir bayraktı) tutuklanmıştır. O dönemde işsizlikten dolayı insanların aç kaldığını ve bu sebeple hırsızlık yaptıklarını belirtiyor, bu sebeple insanların hapse atıldığını gözler önüne seriyor. Polislerin sürekli sokakta dolaştığından, işyerlerinin güvenliğinden bile sorumlu olduklarını bahsetmekte, mesai saati biten işçilerin işten çıktığında polis tarafından zorba bir şekilde muamele edilmesini eleştirmektedir.
Yönetmen……………..: Charles Chaplin
Yapımcı……………….: Charles Chaplin
Senarist………………..: Charles Chaplin
Müzik………………….: Charles Chaplin
Görüntü Yönetmeni….: Ira H. Morgan
Roland Totheroh
Kurgu………………....: Willard Nico
Oyuncular…………….: Charles Chaplin
Paulette Goddard
Yapım Yılı…………….: 1936
Yapım Ülkesi………….: ABD
Süre……………………: 87 Dakika
Tür……………………..: Komedi, Dram
Sessiz film şeklinde çevrilmiştir, eğer arada radyoda ses çıkması, patronun işçiye emir vermesi ve son sahnede Charles Chaplin’in şarkı söylemesini hariç tutarsak.
Türkiye’de ilk zamanlar “Asri Zamanlar” adıyla çevrilmiş daha sonra “Modern Zamanlar” adıyla çevrilmiştir.
Amerikan Film Enstitüsü 2007 yılında filmi tüm zamanların en iyi 78. filmi olarak seçmiştir. © METİN İNCELER © www.metininceler.com www.metininceler.net www.metininceler.com.tr
Comentários